Măşti tradiţionale maramureşene, în expoziţie la Galeriile “Ioan Sima” din Zalău

Publicul zălăuan este invitat la o incursiune în universul satului de altădată, printr-o interesantă expoziţie ce pune în valoare tradiţiile româneşti, găzduită de Galeriile de Artă “Ioan Sima” din Zalău. “Măştile tradiţionale maramureşene” este o expoziţie itinerată de la Muzeul Maramureşean Sighetu-Marmaţiei, ce are ca obiectiv promovarea  obiceiurilor şi datinilor specifice sărbătorilor de iarnă.

Publicul poate admira 22 de măşti tradiţionale maramureşene – draci, moşi, urşi, evrei, precum şi două metehăi – păpuşi din cârpe, moş şi babă, care au îndeplinit cândva funcţii magice de stimulare a căsătoriei.

Jocurile cu măşti sunt practicate cu prilejul sărbătorilor de iarnă, în Maramureş, principalele lui funcţionalităţi ţinând de protecţie, de sănătate, de ideea de purificare, dar şi de cea de fecunditate, susţin etnografii. “Măştile maramureşene au o notă tonifiantă, aduc veselie şi deconectare spectatorului, prin varietatea şi grotescu lor”, etnografii maramureşeni. Colindătorii poartă astfel de măşti şi îi ating pe cei din jur pentru a alunga spiritele rele şi a le purta noroc.

Expoziţia a fost vernisată marţi, 29 noiembrie, în prezenta reprezentanţilor de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi Muzeul Maramureşean Sighetu-Marmaţiei şi a unui grup de vizitatori, şi i-a avut ca invitaţi speciali pe copiii de la “Mugurelul Junior” al Palatului Copiilor din Sighet. Aceştia au prezentat publicului “Jocul moşilor”, unul dintre cele mai vechi jocuri, un dans arhaic care se dansează în casele în care sunt fete de măritat.

Leave a Comment